El Maresme clama contra el desmantellament dels serveis sociosanitaris públics

Unes 700 persones s’han manifestat a Mataró convocades per la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme, sota el lema de ‘L’hospital Sant Jaume no es toca’.

La tarda del 14 de novembre, la ciutat de Mataró va acollir la manifestació més gran celebrada aquest any a la capital del Maresme. I no és per menys, perquè la situació de la sanitat pública, a bona part del Maresme, viu una situació crítica des de fa temps. A part de la intervenció per part de la Generalitat del Consorci Sanitari del Maresme, el trasllat de 40 llits de convalescència del centre sociosanitari de l’hospital de Sant Jaume a l’Hospital de Mataró, un ‘Pla de Reequilibri ‘dissenyat pel Departament de Salut que suposaria perdre 40 llits d’aguts.

Els diversos moviments realitzats tant pel Consell Rector del Consorci Sanitari del Maresme com per part del CatSalut continua fent camí de manera unilateral per desmantellar els serveis que ofereix l’Hospital de Sant Jaume, un fet que preocupa a veïnes i entitats per la situació actual i futura dels serveis sociosanitaris de la comarca.

L’Hospital d’aguts continua amb una unitat sencera buida (40 llits), mentre s’apilen malalts a l’hospital de Dia, vulnerant els drets més elementals dels pacients. Mentrestant es realitzen negociacions amb empreses privades, empreses que no hem d’oblidar que per la seva raó i estructura estan evocades a obtenir el màxim benefici possible això es constata en el currículum de dubtosa qualitat assistencial, per avaluar la seva capacitat d’assumir serveis sociosanitaris i de dubtosa legitimitat també doncs existeixen vinculacions, a hores d’ara, en el cas del 3%. Es deriven pacients a empreses privades i es mantenen llits buits a l’Hospital de Sant Jaume, creant volgudament una manca d’ingressos als hospitals públics.

El CatSalut segueix fent moviments com presentar un pla de “Reorganització” de serveis sociosanitaris per al Maresme central sense tenir en compte la veu de treballadores i usuàries i fins i tot passant per sobre de la sobirania tant municipal com comarcal. Cal recordar que a hores d’ara no s’ha convidat a la Coordinadora a assistir a la presentació del pla. A més no tenim constància que aquest pla s’hagi fet arribar a les treballadores. Aquesta és una altra pràctica habitual en institucions amb un rerefons democràtic escàs, és una estratègia de xoc per a no donar temps de resposta.

Estem davant d’un cop d’estat sanitari tot i que la màfia ens titlli d’alarmistes i dogmàtiques, i es per això que avui estem totes aquí, perquè davant dels constants atacs al nostre sistema sanitari públic per part de diverses institucions que només actuen per a generar nínxols de negoci d’interès privat, cal estar organitzades i mobilitzades per tal de defensar el nostre sistema públic de salut mitjançant l’acció directa. És en aquest context en el que la consigna “La Salut no es CAP negoci”, tan reivindicada durant les ocupacions dels CAP’s a Mataró, pren tot el sentit.

Exigim un full de ruta clar i participat de com es gestionarà aquesta reestructuració. Sense una alternativa consensuada per totes les parts implicades (usuàries, treballadores i administració) l’Hospital Sant Jaume NO es toca. Ens encomanem totes a seguir de prop els moviments entorn el nostre Hospital Sociosanitari i a estar mobilitzades per a no permetre cap esquarterament més que afecti negativament a l’atenció de la nostra salut.

Abans de la lectura del manifest, s’ha guardat un minut de silenci en memòria a les víctimes de l’atemptat perpetuat ahir a París, i també en memòria de totes les víctimes a diverses parts del món que pateixen la violència fanàtica dia sí i dia també, i es veuen abocades a fugir de casa seva o a resistir.

Un cop acabada la manifestació, s’ha procedit a l’ocupació de l’Hospital de Sant Jaume. Durant el diumenge se celebraran dos actes, el primer serà una xerrada a les 11.30 h, que anirà a càrrec del Fòrum Català d’Atenció Primària i se centrarà sobre la situació actual de l’atenció primària i el segon serà a les 18.00 h amb el debat Model consorciat o model de propietat i provisió 100% públic? on participaran Antoni Barbarà, metge i membre de Dempeus per la Salut pública i Eulàlia Reguant, diputada al Parlament de Catalunya per la CUP-CC. Ramon Cunillera, gerent del Consorci Sanitari del Maresme, també ha estat convidat a participar del debat, però no ha confirmat la seva presència.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s