La sanitat pública no es negocia, es defensa

El passat dimecres 8 de juliol, des del CAP Rocafonda – El Palau va sortir una manifestació que va recórrer diversos carrers de Rocafonda fins a arribar a l’Ajuntament de Mataró, coincidint amb el ple municipal on s’aprova el cartipàs municipal.

Gairebé un centenar de persones s’aplegaren per denunciar la situació insostenible que viu el centre d’atenció primària que dóna servei als barris de Rocafonda, El Palau i els veïnats de les Cinc Sénies. També es va criticar l’actuació i manca de lleialtat de l’administració, incomplint acords i amagant informació. Moltes de les treballadores del CAP fan més hores que les previstes, suposant un empitjorament de l’atenció, fet que suposa que el servei d’urgències estigui col·lapsat.

02-mani-roca

Us adjuntem el manifest llegit al final de la manifestació:

Benvolguts i benvolgudes,

Som en aquesta manifestació, no per gust ni perquè ens agradi muntar actes d’aquest caire quan la nostra Festa Major, Les Santes, s’acosta i els dies de descans i vacances se’ns presenten com un merescut repòs als afanys de tot l’any. Hi som perquè la situació al CAP de Rocafonda – El Palau ha arribat a una situació tan insostenible que fa perillar aspectes importants de la nostra salut col·lectiva. Abans de passar a les queixes i demandes volem dir ben alt i ben clar que tot l’equip professional del nostre CAP és excel·lent, tant en l’aspecte humà com mèdic i que si no fos per ells i elles la situació actual encara seria molt pitjor.

Malgrat la nostra important lluita de gener i febrer del 2014, en la que veïns i veïnes de Rocafonda i El Palau, acompanyats de gent solidària de Mataró, ocupàrem el CAP durant 41 dies i 41 nits i que acabà amb l’acord d’organitzar una Taula Triangular per analitzar i trobar solucions al funcionament del nostre CAP, tot i les millores que aconseguírem llavors, el cert és que hi ha hagut una manca de lleialtat en el seu funcionament, se’ns ha amagat informació i no s’han tingut en compte les nostres demandes, fins a arribar a l’actual situació.

I ara hi ha un empitjorament molt gran, agreujat per la manca de substitucions a les vacances del personal del CAP.

Empitjorament que concretaríem en els següents punts:

· Metges que doblen i que si fan més de 40 visites al matí, a la tarda n’han de fer un número semblant. Això no hi ha persona humana que ho pugui resistir, ni bon servei que puguin oferir.

· El servei d’urgències –que considerem que sovint serveix de desguàs de la manca de metges-, està molt col·lapsat. Hi ha hagut persones que el necessitaven i que, entre el sedàs i la visita, han estat 3 hores al CAP.

· I aquest servei d’urgències moltes vegades està servit pels mateixos metges a qui ens hem referit que doblen jornada…

· Al taulell hi ha cues de més de 20 persones i administratives que no poden atendre correctament els usuaris.

Hem dit i repetit, a les reunions de la Taula Triangular, que no és un problema de més reorganitzacions, sinó de manca de recursos, fruit de les retallades que patim a la sanitat catalana. Demanda que no s’ha atès en cap moment dels 15 mesos que portem reunint-nos. Sabem que aquests dèficits formen part de dèficits en sanitat que van molt més enllà dels nostres barris, però també creiem que és en els barris pobres, com els nostres, on aquests es palesen de forma més greu i dolorosa per a les persones que hi han de ser ateses. Perquè no permetrem que ningú de Rocafonda i El Palau no tingui una bona atenció primària, us demanem que us feu solidaris i que defenseu, amb nosaltres aquestes 3 demandes:

Una. De cara a l’estiu: URGENT!
Que es posi una persona d’administració –taulell-, una d’infermeria i una de medecina de família, fixes i a jornada completa, mentre duri el període de vacances de l’equip del CAP. (3 PERSONES)

Dues. De cara al setembre:
Que es doti el CAP de Rocafonda de TOTS ELS RECURSOS HUMANS NECESSARIS per atendre 18.000 usuaris, dels quals un 50% són persones arribades de països que tenen altres idiomes, altres cultures i altres hàbits de salut, junt amb malalties específiques i també moltes persones envellides, amb malalties pròpies de qui ha treballat molt, joves amb problemes severs i una zona agrícola de diversos quilòmetres que mai no s’ha volgut reconèixer.

I tres.
Que la Taula Triangular sigui, de debò, una eina democràtica de participació, amb informació certa, debats i decisions que es compleixin.

Agraïm les gestions que ja ha fet el nou govern municipal, per afrontar el que passa al nostre CAP, però considerem que es tracta d’un problema de molt gran abast que hem de treballar de forma permanent. Nosaltres no deixarem de lluitar. Tenim la força de la raó i ens hi va la vida!

No volem que ens retallin el cap.
No volem que ens retallin la vida.

Amicalment us saluda, l’Assemblea Veïnal de Salut de Rocafonda – El Palau, l’AV de Rocafonda, L’Esperança i Ciutat Jardí i l’AV del Palau.

05-mani-roca

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s